Toimiala tavoittelee kestävää kalankasvatuksen tuotannon nousua Suomessa. Suomen Kalankasvattajaliiton jäsenyritykset ovat valmiit kolminkertaistamaan tuotantonsa. Tavoitteen toteutuminen merkitsisi ruokaomavaraisuutemme ja huoltovarmuutemme paranemista ja uusia työmahdollisuuksia suomalaiselle maaseudulle ja elintarviketeollisuuteen.
 
  Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä  
 
 
 

UUTISET 19.9.2024

 
 

     
 

Toimitusjohtajan haavista:

Suomen Kalankasvattajaliitto - Kekkosen kalan edunvalvontaa 60-vuotta

Suomen Kalankasvattajaliitto, aikaisemmalta nimeltään Suomen Lohenkasvattajainliitto täyttää tänä vuonna kuusikymmentä vuotta. Liitto järjesti tapahtuman kunniaksi vuosijuhlan ja Kalankasvatuksen kesäpäivät toimialan vahvalla alueella Turussa 28-29.8.2024. Tilaisuuteen toi valtiovallan tervehdyksen pääministeri Petteri Orpo. Myös maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah lähetti juhlivalle kalankasvatusväelle onnittelunsa.Kiitämme huomionosoituksista.

Suomessa kasvatettiin jo 1950-luvulla merilohia istutuksiin luonnonvesiin, mutta uuden tulokkaan sateenkaariraudun kasvatus oli alkutekijöissä. Kokeilutoiminnan kautta amerikkalaista alkuperää oleva kala havaittiin sopeutuvan Suomen olosuhteisiin hyvin ja tuotantomäärät alkoivat nousta. 

Perustetun edunvalvontajärjestön ensimmäisiä tehtäviä oli tehdä kansalle täysin tuntematon uusi ruokakala tunnetuksi. Liitto järjestikin sateenkaariraudun maistiais- ja esittelytilaisuuksia eri puolilla Suomea. Kalalle päätettiin myös antaa uusi nimi, kirjolohi. Nimen vihki käyttöön presidentti Urho Kekkonen hotelli Marskin maistiaistilaisuudessa 2.11.1965.

Suomen Kalankasvattajaliittoon kuuluu tällä hetkellä noin sata yritys- ja henkilöjäsentä. Liiton jäsenyritykset tuottavat yli 90 % Suomessa kasvatetusta kalasta. Kasvatetun kalan kokonaistuotanto on Suomessa vuosittain noin 17 miljoonaa kiloa. Pääosa on kirjolohta. Jonkin verran tuotetaan myös siikaa.
Kirjolohi saa alkunsa poikaskasvattamoilta sisä-Suomessa, koska se ei lisäänny Suomessa luontaisesti. Varsinainen kasvatus tapahtuu kalojen siirron jälkeen joko merialueilla, sisävesikasvattamoissa tai kiertovesilaitoksissa. Kirjolohen kasvatusaika ruokakalaksi kestää noin 2-3 vuotta.

Toimiala tavoittelee kestävää kalankasvatuksen tuotannon nousua Suomessa. Suomen Kalankasvattajaliiton jäsenyritykset ovat valmiit kolminkertaistamaan tuotantonsa. Tavoitteen toteutuminen merkitsisi ruokaomavaraisuutemme ja huoltovarmuutemme paranemista ja uusia työmahdollisuuksia suomalaiselle maaseudulle ja elintarviketeollisuuteen.

 Lue muita toimitusjohtajan kirjoituksia täältä >>

 
 
 

 
 
 

Kansanedustajan kynästä - Vesa Kallio:

Politiikkaa ja kalajuttuja

Wikisanakirjan mukaan kalajuttu on suurenneltu kertomus isosta kalasta tai saaliista tai muu perätön puhe. Näin tuoreena ja politiikan ulkopuolelta eduskuntaan tulleelle kalajutun määritelmä osuu ajoittain varsin hyvin myös politiikkaan. Toki eduskunnassahan kukaan ei valehtele, mutta totuuden ”koko” saattaa vaihdella puhujasta riippuen varsinkin suuren salin puheissa. Sosiaalisesta mediasta puhumattakaan. Vanha sanonta sanoo, että totuudessa ei ole harmaan sävyjä, mutta sen tulkinnassa niitä löytyy enemmän.

Kalatalouden kannalta hallituksen kirjaukset on todettu hyviksi. Moni hyvä asia odottaa kuitenkin vielä muuttumistaan konkreettisiksi teoiksi. Oppositiossa olemme valmistelutyön ulkopuolella, mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että parhaat etenemismahdollisuudet olisivat yhden luukun lainsäädäntöhankkeella.

Hankkeessa luotaisiin malli, jossa yhdellä viranomaisella olisi toimivalta ja sitä kautta mahdollisuus sujuvoittaa lupamenettelyjä. Samalla olisi mahdollisuus kehittää päätösten laatua, lisätä ennakoitavuutta ja vähentää muutoksenhakujen tarvetta. Hallinnon uudistamiseen liittyy hallituksen suunnitelmat sijoittaa vesiviljelyn keskeiset viranomaistoiminnot nykyisistä aluehallintovirastoista ja ELY-keskuksista uuteen valtion lupa- ja valvontavirastoon.

Maa- ja metsätalousministeriön ja ympäristöministeriön välisessä valmistelussa on esillä ollut mm. luvituksen ja sääntelyn keventäminen ympäristöluvan kynnystä nostamalla, pienten laitosten siirtäminen ilmoituksenvaraisiksi sekä joustot päästömäärien seurantojen taajuuteen. Keskustelussa on ollut myös lupamääräysten rajojen ylittäminen erityisen painavista syistä poikkeustilanteissa ja huoltovarmuuden vahvistamiseksi.

Keskustan ryhmänä kannatamme hallituksen hyviä esityksiä, kunhan hallitus saa niitä aikaiseksi. Mikäli esityksiä ei ala kuulua, niin tulemme siitä kyllä muistuttamaan.

Muistan lapsena, kun joku kysyi isältä, onko tämä pyytänyt kalaa? Isä vastasi, että on hän pyytänyt. Ja aina, kun sukulaismieheltä oli pyytänyt, aina oli myös saanut. Aina kannattaa pyytää, pyyteettömästi. Ja saamastaan saaliista kannattaa olla aina kiitollinen. Niin kalassa, kuin politiikassa.

Vesa Kallio, kansanedustaja (kesk.), Mikkelin Anttola, Kaakkois-Suomen vaalipiiri

 
 
 

 
 
 

 
 
 

 
 
 

KALANVILJELYN KESÄPÄIVÄT 2024

Kalanviljelyn kesäpäivät vietettiin mahtavissa puitteissa Suomen Turussa hotelli kakolassa. Paikalla oli yli 80 osallistujaa. Päiviin mahtui monta tietotäyteistä esitystä, mutta myös juhlatunnelmaa liiton viettäessä 60 vuotista taivaltaan. Valtiovallan tervehdyksen paikan päälle toi pääministeri Petteri Orpo.

Kasvatetun kalan tuotanto on kääntynyt kasvuun Suomessa, totesi Maa- ja metsätalousministeriön Risto Lampinen esityksessään. Samanaikaisesti mmm etsii Ympäristöministeriön kanssa yhteisiä askelia, miten kalaa voisi kasvattaa enemmän ympäristön hyvän tilan tavoitteiden vaarantumatta. Kuten Veli-Pekka Nurmi totesi esityksessään, kalanviljely on luottamusbisnestä, mutta samalla kuuluu yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin.

Ensimmäinen päivä oli osittain maa- ja metsätalousministeriön / kalastonhoitomaksuvarat rahoittamaa (kalatalouden edistäminen) ja toinen päivä oli osittain EMKVR rahoittamaa.

Lue lisää kesäpäivistä ja esityksistä täältä»

 
 
 

 
 
 

Kalankasvattajaliitto juhli 60-vuotista taivaltaan Turussa

Suomen Kalankasvattajaliiton 60-vuotista taivalta juhlistettiin kesäpäivien yhteydessä hotelli Kakolassa 28.8.2024. Juhlassa muistettiin myös jäsenyrityksiä sekä henkilöjäseniä.

 
 
 

 

Kalankasvattajaliitto palkitsi jäsenyrityksiään

Suomen Kalankasvattajaliitto ry antoi 60-vuotisjuhlassaan Turussa huomionosoitukset yli 40-vuotta liiton jäsenenä olleille yrityksille. Kiitos pitkäaikaisesta kumppanuudesta!

Vastaava palkitseminen tehtiin 50-vuotisjuhlassa myös kymmenen vuotta sitten. 60-v juhlassa palkitut jäsenyritykset ovat:

  • Kainuun Lohi oy (jäsenenä vuodesta 1967)
  • Kuhmon Kala oy (jäsenenä vuodesta 1979)
  • Huutokosken Arvo Kala oy (jäsenenä vuodesta 1979)
  • Mannerlohi oy (jäsenenä vuodesta 1980)
  • Lohikunta (jäsenenä vuodesta 1981)
  • Muuttolan Lohi ky (jäsenenä vuodesta 1981)
  • Alltech Fennoaqua (jäsenenä vuodesta 1982)
  • Kellosalmen Lohi oy (jäsenenä vuodesta 1983)
  • Iijoen Lohiyhtymä ay (jäsenenä vuodesta 1983)
  • Lännenpuolen Lohi oy (jäsenenä vuodesta 1984)
 
 
 

 

Olle Lerchelle tunnustus suomalaisen kalankasvatuksen edistämisestä

Kalankasvattajaliitto myönsi 60-vuotisjuhlassaan Turussa Knut-Olof Lerchelle tunnustuksen suomalaisen kalankasvatuksen edistämisestä. Lerche on tehnyt pitkän uran erilaisissa kalankasvatuksen työtehtävissä ja toiminut muun muassa 18 vuotta kalakoulun opettajana. Lähes kaikki nykyiset kalankasvattajat ovat saaneet oppia häneltä. Lerche on toiminut myös pitkään kalarehujen kehittämistyössä. Toimialan kehitys on ollut viime vuosina merkittävää. Knut-Olof Lerche on työskennellyt myös liiton luottamus- ja edustustehtävissä ja antanut asiantuntemuksensa aina toimialan käyttöön

 
 
 

 

Kalankasvattajaliitto myönsi ansiomerkkejä

Suomen Kalankasvattajaliitto ry myönsi myös ansiomerkkejä pitkään liiton luottamustehtävissä toimineille. Kultaisella ansiomerkillä palkittiin liiton hallituksen puheenjohtaja Johan Åberg. Hänellä on pitkä perheyritystausta kalankasvatusalalta ja laaja kokemus Kalankasvattajaliiton luottamus- ja edustustehtävistä.

Hopeisella ansiomerkillä palkittiin hallituksen varapuheenjohtaja Yrjö Lankinen ja Harri Orenius. Molemmilla on vuosien kokemus liiton luottamustehtävistä ja alan työkokemusta. Palkitut ovat olleet myös aktiivisesti kehittämässä kalankasvatusalaa ja antaneet asiantuntemuksensa liiton käyttöön.

 
 
 

 

Unto Eskelisestä suomen kalankasvattajaliiton kunniajäsen

Suomen Kalankasvattajaliitto ry nimesi 60-vuotisjuhlassaan Unto Eskelisen liiton kunniajäseneksi. Eskelisellä on monipuolinen työtausta suomalaisen kalatalouden parissa. Hän on toiminut muun muassa alan tutkijana ja kalankasvatuslaitoksen johtajana. Lisäksi hän on työskennellyt erityistehtävissä, joissa tarvitaan laaja-alaista kalasektorin osaamista.

Kalankasvattajaliitossa Unto Eskelinen on toiminut hallituksen jäsenenä ja hetken toimitusjohtajanakin. Liiton henkilöjäsen hän on ollut 31 vuotta. Suomen Kalankasvattajaliitto ry kiittää Unto Eskelistä pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta työstä suomalaisen kalankasvatuksen edistämiseksi.

 
 

     
 

 

Pääministeri Petteri Orpon puhe  Kalankasvattajaliitolle ja liiton jäsenille

"Kiitos kalankasvattajien, me suomalaiset olemme saaneet lautasillemme terveellistä ja turvallista ravintoa. Kala on ruokkinut meitä vanhoina kriisiaikoina, mutta eri puolille maata hajautettu kalankasvatus luo turvaa myös näinä aikoina.

Tarvitsemme lautasille lisää kotimaista kalaa. Se vaatii kannustavan toimintaympäristön yrittää ja kehittää liiketoimintaa. Se vaatii yrittäjyyttä ja investointeja. Hallitusohjelmamme mukaan investointiluvituksen sujuvuutta ja ennakoitavuutta parannetaan."

Lue pääministerin koko puhe täältä >>

 
 
 

Kalankasvattajaliiton Sankelo: pohjoisessa on halua nostaa tuotantoa

Toimitusjohtaja Janne Sankelo vieraili elokuussa Kalankasvattajaliiton Pohjois-Suomen alueen jäsenyrityksissä. 

- Pohjois-Suomi on merkittävää kalankasvatuksen aluetta. Yrityksillä on myös kasvupotentiaalia ja halua lisätä tuotantoa. Tarkoituksenani on koota alueen yrittäjiltä pohjoista näkemystä toimialan edunvalvonnan kehittämistä varten, toteaa Sankelo

Lue lisää matkasta täältä >>

 

 
 
 

 
 

 

 
 
 

KALATALOUDEN INNOVAATIOPÄIVÄT 6.-7.11.2024

Radisson Blu Seaside Hotel
Ruoholahdenranta 3, 00180 Helsinki

Vuoden innostavin tapahtuma on taas täällä!

Ohjelmassa muun muassa:

  • Henri Alén: Uteliaisuutta, innovointia ja epäonnistumisia kokin maailmasta
  • Linda Frithiof, Sjömatsfrämjandet: kalan menekinedistäminen Ruotsissa
  • Factory-ravintoloiden Matti Karvonen: Kalankäyttö ja sen lisääminen ammattikeittiöissä – miten se tehdään?
  • Luken Janne Saarikko: Vientikaava – avain ruokajärjestelmän ongelmiin
  • Kaikkien innovaatio-ohjelmien kuulumiset

Katso ohjelma ja ilmoittaudu täällä>>

 
 

     
 

 

 
 

 

Seuraa meitä somessa

Facebook    
 
 
 
 

Tulosta uutiskirje

Tykkää Facebookissa   Twiittaa Twitterissä
 
 
 
 

SUOMEN KALANKASVATTAJALIITTO RY

www.kalankasvatus.fi
email: toimisto@kalankasvatus.fi

 
 
 
  Jos haluat peruuttaa tilauksen, klikkaa tästä.  
 
  Powered by Postiviidakko™