|

Kala sopii myös pääsiäispöytään

Teksti ja kuvat: Pro Kala ry

Ensi viikolla vietetään kevään suurinta ruokajuhlaa, pääsiäistä. Pääsiäispöytään sopivat loistavasti myös erilaiset kalaherkut. Kokeile alkuruuaksi vaikkapa siikatartaria ja kokkaa pääruuaksi kirjolohi skagen.

Pääsiäinen tarkoittaa monille rentoa yhdessäoloa, herkullista ruokaa ja suklaamunilla herkuttelua. Pääsiäispöytään sopivat mainiosti erilaiset kalaherkut.

Pääsiäispöydän alkuruokana toimii herkullinen siikatartar, joka saa makua tillistä, kevätsipulista ja Dijon-sinapista. Siikatartar maistuu mainiolta leivän kanssa, ja annoksen voit aateloida siianmädillä. Tällöin alkuruuasta tulee erityisen näyttävä.

Voit valmistaa ruuan valmiiksi graavatusta kalasta tai graavata siian itse. Jos teet kaiken itse alusta alkaen, anna siian suolaantua jääkaapissa yön yli ennen kuin valmistat siitä tartaria.

Pääsiäisen pääruuaksi sopii mainiosti kirjolohi skagen. Se on helppo klassikko, jonka kruunaa laadukas majoneesi. Käytä reseptiin paksua täysmajoneesia, se pysyy kalan pinnalla kypsennettäessä parhaiten.

Kalan kanssa voit tarjota ruusukaalien tilalla esimerkiksi kevään suosikkiherkkua, parsaa. Paista parsat joko pannussa voissa tai kypsennä ne uunissa yhdessä kirjolohen kanssa. Älä ylikypsennä parsaa, vaan jätä se napakaksi. Mausta parsat suolalla, sitruunamehulla ja parmesaaniraasteella.

Siikatartar
(alkupala neljälle)

400 g graavisiikaa
tuoretta tilliä
kevätsipulia
1 rkl karkeaa Dijon-sinappia
½ dl rypsiöljyä
2 rkl valkoviiniä
1 rkl vaaleaa balsamicoa tai valkoviinietikkaa
puolikkaan sitruunan mehu
1 tl juoksevaa hunajaa (tai ripaus sokeria)

Leikkaa graavisiika nahattomaksi fileeksi ja edelleen pieniksi kuutioiksi. Hienonna tilli ja kevätsipuli ja lisää ne siikakuutioiden joukkoon. Valmista maustekastike sekoittamalla loput ainekset keskenään. Kaada maustekastike siikakuutioiden päälle ja anna maustua muutama tunti. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa. Tarjoile siikatartar paahdetun mallasleivän, keitetyn kananmunan ja punasipulin kera. Lisukkeeksi sopii erittäin hyvin siianmäti.

Kirjolohta Skagen
(neljälle)

600 g kirjolohifileetä
1 tl suolaa

Kuorrutus:
2 dl täysmajoneesia
1 rkl kapriksia
2 rkl tilliä silputtuna
1 rkl sitruunamehua
ripaus cayennepippuria
2 dl kuorittuja katkarapuja valutettuna

Lisäksi:
500 g jauhoisia perunoita
500 g ruusukaalia
1 tl suolaa
4 rkl oliiviöljyä
2 rkl tuoretta timjamia pilkottuna

Leikkaa kalafileestä nahka pois ja leikkaa kala neljäksi annospalaksi. Mausta suolalla ja lado palat uuninkestävään vuokaan.

Sekoita kuorrutuksen ainekset keskenään ja levitä tahna tasaiseksi kerrokseksi kalapalojen pinnalle. Tämän voit tarvittaessa tehdä vaikka edellisenä päivänä.

Keitä kuoritut perunat kypsiksi ja anna jäähtyä. Leikkaa perunat sormenpaksuisiksi, puolita ruusukaalit. Laita kasvikset uunivuokaan, valuta pinnalle öljyä ja ripottele pinnalle suolaa ja timjamia.

Lämmitä uuni 180 asteeseen. Kypsennä perunoita ja ruusukaaleja noin 15 minuuttia, lisää sitten vuokaan kirjolohipalat ja paista vuokaa vielä noin 15 minuuttia, kunnes kala on kypsää. Tarjoa lämpimänä.

Samankaltaiset artikkelit